Nieuwsbrief ontvangen?

Vul je gegevens in, zodat wij hem jou kunnen sturen

  Search

  d

  Willen, Kunnen, Zijn

  Zelf ontplooiing

  Ontplooiing is het ontwikkelen van jezelf tot de persoon die je werkelijk bent.

  Je ontwikkeling jezelf ook wanneer je op reis gaat, boeken leest, gesprekken aangaat met anderen en ervaringen opdoet. Je werkt ook aan jouw ontwikkeling door het leven tot je te laten komen en door wat je mee maakt tijdens het leven. Anders gezegd: voor persoonlijke ontwikkeling hoeft je echt niet altijd een studie te doen. School, studie en training is een manier om jezelf te ontwikkelen. Maar het kan met zoveel meer.

  Ook door te sporten en goed voor jezelf te zorgen en je bewust te zijn over bijvoorbeeld wat je eet ontwikkel jij jezelf.

  Zo leer je jezelf kennen

  1. Neem in de komende tijd je acties en gedachten onder de loep. Misschien kun je dit bijhouden in een dagboek. Door naar je acties en gedachten te kijken, zie je wat je doet en wat je hoofd bezig houdt. Wellicht kun je hier patronen in herkennen.

  2. Observeer de externe prikkels die je binnen krijgt. Via je zintuigen neem je jouw externe omgeving waar. Probeer te voelen welk invloed dit heeft op je lichaam.

  3. Praat met mensen over hoe zij jou ervaren en zien. Zo kom je achter kwaliteiten of valkuilen waar je je eerder misschien niet bewust van was.

  4. Analyseer je gedrag door te kijken naar het “oorzaak-gevolg” principe. Om dit te doen, ga je terug naar:
  – wat is er gebeurd?
  – welke gedachten kwam er bij mij op, op deze gebeurtenis?
  – hoe voelde ik mij hierdoor?
  – hoe reageerde ik daardoor?
  Ook dit is een goede oefening om patronen in jezelf te herkennen. Daarnaast is het een analyse die je inzicht kan geven dat je gevoel en gedrag afkomstig zijn van je gedachten.

  5. Mediteer. Door je gedachten te observeren zonder oordeel, blijf je dichter bij jezelf. Zo leer je om niet continu te reageren op jouw gedachten.

  Succes!